News  ·  08/11/2023
Διαχείριση δασών με αρχές Physical Asset Manegement

Πριν λίγες μέρες άνοιξε η διαδικασία για την επιλογή αναδόχων στην εκτέλεση του έργου: «ΕΘΝΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ ΑΝΑΔΑΣΩΣΗΣ» στο ΤΑΙΠΕΔ. Μιλώντας για αυτό ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κ. Θεόδωρος Σκυλακάκης, αναφέρθηκε στην αναγκαιότητα για ένα νέο μοντέλο διαχείρισης των δασικών οικοσυστημάτων της Ελλάδας.

Σε αυτό το μοντέλο δίνεται έμφαση

• στη χαρτογράφηση,

• τη δημιουργία μητρώου,

• τη μελέτη,

• την εμπλοκή της δασικής υπηρεσίας και άλλων σχετικών φορέων,

• τις νέες προδιαγραφές των δασικών εκτάσεων,

• την προστασία και την πρόληψη,

• το πολύτιμο δασικό απόρριμμα ή αλλιώς την επιδότηση της βιομάζας,

• τα carbon credits και την αναγέννηση κατεστραμμένων εκτάσεων.

Με άλλα λόγια στον συνολικό κύκλο ζωής ενός φυσικού πόρου όπως είναι το δάσος και την απαραίτητη, συνολική διαχείρισή του. Για την Atom Group η προσέγγιση της ενεργής αυτής διαχείρισης που περιγράφηκε είναι το Physical Asset Management στην πράξη.

Γιατί τα δάση, ως φυσικός πόρος, είναι ένα ανεκτίμητο φυσικό «περιουσιακό» στοιχείο του πλανήτη μας.

Ακριβώς όπως οι οργανισμοί μελετούν, σχεδιάζουν, επενδύουν, συντηρούν, βελτιστοποιούν ή και αφοπλίζουν/απορρίπτουν στα πλαίσια της λειτουργικότητας των φυσικών στοιχείων και των υποδομών τους, έτσι και τα δάση απαιτούν παρόμοια προσοχή. Με μια συνολική διαχείριση που θα περιλαμβάνει πρακτικές αποτύπωσης της κατάστασης, εκπόνηση διαχειριστικών μελετών, στρατηγικές προληπτικής συντήρησης και παρακολούθηση των πόρων και των υποδομών θα διασφαλιστούν τα μακροπρόθεσμα περιβαλλοντικά, κοινωνικά και οικονομικά οφέλη των δασικών οικοσυστημάτων μας.

Αυτή η προσέγγιση διαχείρισης διαφαίνεται και στο σχέδιο δράσης του ΥΠΕΝ όπως ανακοινώθηκε, γεγονός που μας δίνει ελπίδα για τη διαχείριση των πολύτιμων δασικών μας πόρων.

Για περισσότερες πληροφορίες,

διαβάστε την ανακοίνωση του ΥΠΕΝ εδώ,

και την ανακοίνωση του ΤΑΙΠΕΔ εδώ

BY Kostas Gkolfinopoulos, Managing Director
BACK
TO TOP
Συνεχίζοντας σε αυτό τον ιστότοπο αποδέχεστε την χρήση των cookies στη συσκευή σας όπως περιγράφεται στην πολιτική απορρήτου.