Insights  ·  06/02/2024
From Physical to Digital: ο δρόμος για το μέλλον του Physical Asset Management

Σε μια εποχή όπου η τεχνολογία προχωρά με άνευ προηγουμένου ρυθμό, ο τομέας της διαχείρισης φυσικών περιουσιακών στοιχείων υφίσταται έναν επαναστατικό μετασχηματισμό.

Οι παραδοσιακές μέθοδοι διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων μέσα από αποσπασματικές διαδικασίες και απαρχαιωμένα συστήματα συχνά αποδεικνύονται παρωχημένες. Το αποτέλεσμα αυτό είναι πιο έντονο σε εκείνες τις περιπτώσεις όπου η διαχείριση γίνεται από διαφορετικά τμήματα με τη διατήρηση χωριστών αναφορών ή και συστημάτων. Σε αυτές τις περιπτώσεις, με τις υπάρχουσες μεθόδους διαχείρισης δεν δίνεται ενιαία, ακριβή και επίκαιρη εικόνα της κατάστασης του asset, τα data δεν είναι προσβάσιμα από όλους ή από απομακρυσμένα περιβάλλοντα ή τα προγράμματα πρόληψης δεν έχουν ευελιξία άμεσης προσαρμογής σε νέα στοιχεία και δεδομένα.

Η ταχύτητα που απαιτείται στη λήψη μιας απόφασης και η ποπλυπλοκότητα των σημερινών υποδομών, απαιτούν άμεση προσβασιμότητα και ενιαία πληροφορία για να παρθεί μια τεκμηριωμένη απόφαση διαχείρισης. Αυτό επιτυγχάνεται σήμερα μέσα από σύγχρονες τεχνολογίες αιχμής και ψηφιοποιημένη οπτικοποίηση των assets.

Η ενσωμάτωση τεχνολογιών αιχμής όπως η Τεχνητή Νοημοσύνη (AI), η Μηχανική Μάθηση (ML), η οπτικοποίηση των assets [Digital Twin] και άλλα ψηφιακά εργαλεία δεν είναι απλώς μια τάση, αλλά μια αναγκαιότητα για οργανισμούς με κρίσιμες υποδομές που θέλουν να βελτιστοποιήσουν τις στρατηγικές διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων τους.

Η διαχείριση ενός asset θα είναι βιώσιμη μελλοντικά μόνο εάν συνδεθεί η φυσική του διάσταση με την ψηφιακή.

Η επένδυση σε νέες τεχνολογίες φέρει επανάσταση στη διαχείριση φυσικών στοιχείων

Η στροφή προς την ένταξη νέων τεχνολογιών είναι κρίσιμη για το μέλλον της διαχείρισης φυσικών περιουσιακών στοιχείων.  Είναι ο απαιτούμενος παράγοντας ώστε το Physical Asset Management να προσαρμοστεί στις σημερινές αλλά και τις μελλοντικές συνθήκες βιωσιμότητας. Η επένδυση σε νέες τεχνολογίες φέρει πλήθος από οφέλη:

  1. Ορατότητα και έλεγχος σε πραγματικό χρόνο

Η διαχείριση ψηφιακών περιουσιακών στοιχείων παρέχει ορατότητα σε πραγματικό χρόνο για την κατάσταση και την απόδοση των φυσικών περιουσιακών στοιχείων. Aλγόριθμοι AI και ML μπορούν να αναλύσουν τεράστιες ποσότητες δεδομένων, επιτρέποντας στους οργανισμούς να λαμβάνουν αποφάσεις που βασίζονται σε άμεσα δεδομένα. Αυτή η εικόνα σε πραγματικό χρόνο βελτιστοποιεί τις διαδικασίες προληπτικής συντήρησης, ελαχιστοποιώντας το χρόνο διακοπής λειτουργίας και μεγιστοποιώντας την παραγωγικότητα.

  1. Πρoγνωστική Συντήρηση [Predictive Maintenance]

Με την ενσωμάτωση εργαλείων τεχνητής νοημοσύνης, και αναλύοντας ιστορικά δεδομένα και μοτίβα, οι προγνωστικοί αλγόριθμοι μπορούν να προβλέψουν πιθανά ζητήματα προτού κλιμακωθούν, επιτρέποντας στους οργανισμούς να προγραμματίσουν στρατηγικά τις δραστηριότητες συντήρησης. Αυτό όχι μόνο παρατείνει τη διάρκεια ζωής των περιουσιακών στοιχείων αλλά και μειώνει το λειτουργικό κόστος.

  1. Βελτιωμένη αποτελεσματικότητα και παραγωγικότητα

Ο αυτοματισμός μέσω ψηφιακών εργαλείων απλοποιεί τις ροές εργασίας, εξαλείφοντας τις χειροκίνητες, χρονοβόρες διαδικασίες. Αυτή η ενίσχυση της αποτελεσματικότητας επιτρέπει στις ομάδες να επικεντρωθούν σε πιο στρατηγικές εργασίες, ενισχύοντας τη συνολική παραγωγικότητα.

  1. Βελτιστοποίηση κόστους

Με την εφαρμογή λύσεων διαχείρισης ψηφιακών περιουσιακών στοιχείων, οι οργανισμοί μπορούν να βελτιστοποιήσουν το κόστος σε διάφορες πτυχές. Η Προγνωστική Συντήρηση μειώνει το απροσδόκητο κόστος επισκευής, ενώ οι βελτιωμένες διαδικασίες ελαχιστοποιούν το κόστος εργασίας. Επιπλέον, η βελτιστοποιημένη απόδοση του asset συμβάλλει στην ενεργειακή απόδοση, μειώνοντας περαιτέρω τα λειτουργικά έξοδα.

  1. Επεκτασιμότητα και προσαρμοστικότητα

Οι ψηφιακές λύσεις παρέχουν μια επεκτάσιμη πλατφόρμα που μπορεί να προσαρμοστεί στις εξελισσόμενες ανάγκες μιας επιχείρησης. Είτε ένας οργανισμός διαχειρίζεται μια χούφτα περιουσιακών στοιχείων είτε ένα εκτεταμένο χαρτοφυλάκιο, η ευελιξία της διαχείρισης ψηφιακών περιουσιακών στοιχείων εξασφαλίζει επεκτασιμότητα χωρίς συμβιβασμούς στην αποτελεσματικότητα.

Αγκαλιάζοντας την ψηφιακή εποχή

Συμπερασματικά, ο μόνος τρόπος για τη διαχείριση φυσικών περιουσιακών στοιχείων είναι να αγκαλιάσει την ψηφιακή εποχή. Η ενσωμάτωση τεχνολογιών AI, ML και ψηφιακών εργαλείων φέρνει επανάσταση στον τρόπο με τον οποίο οι επιχειρήσεις διαχειρίζονται τα περιουσιακά τους στοιχεία, προσφέροντας απαράμιλλα πλεονεκτήματα όσον αφορά την αποτελεσματικότητα, τη βελτιστοποίηση κόστους και την προσαρμοστικότητα. Καθώς βρισκόμαστε στο χείλος μιας νέας εποχής στη διαχείριση περιουσιακών στοιχείων, όσοι υιοθετούν και αξιοποιούν αυτές τις ψηφιακές προόδους αναμφίβολα θα οδηγηθούν σε ένα πιο παραγωγικό και βιώσιμο μέλλον.

Εάν ενδιαφέρεστε να εξερευνήσετε περαιτέρω αυτό το θέμα, ας μιλήσουμε.

BY BY KOSTAS GKOLFINOPOULOS, MANAGING DIRECTOR
BACK
TO TOP
Συνεχίζοντας σε αυτό τον ιστότοπο αποδέχεστε την χρήση των cookies στη συσκευή σας όπως περιγράφεται στην πολιτική απορρήτου.