News  ·  11/03/2022
Δίνοντας λύση στο θέμα της ενέργειας. Μια πρόταση για ιδιώτες και επιχειρήσεις.
Δίνοντας λύση στο θέμα της ενέργειας. Μια πρόταση για ιδιώτες και επιχειρήσεις.
AΥΤΟΝΟΜΙΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ: ΑΠΙΑΣΤΟ ΟΝΕΙΡΟ Ή ΕΠΙΤΕΥΞΙΜΗ ΜΕ ΤΟ ΚΑΤΑΛΛΗΛΟ ΕΡΓΑΛΕΙΟ;

ΑΠΟ ΜΙΑ ΒΑΣΙΚΗ ΑΝΑΓΚΗ ΣΕ ΕΙΔΟΣ ΠΟΛΥΤΕΛΕΙΑΣ;

Η πανευρωπαϊκή αυξητική τάση στις τιμές της ενέργειας εδώ και λίγο καιρό ήταν εμφανής και στις τελικές τιμές προϊόντων και υπηρεσιών. Μετά και τη Ρωσο-ουκρανική σύγκρουση που κλιμακώθηκε τον Φεβρουάριο του 2022 με τη στρατιωτική εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, οι αναταράξεις είναι τεράστιες και η αύξηση του κόστους σε πολλούς τομείς είναι ένα φαινόμενο που αναμένεται να ενταθεί περαιτέρω τους επόμενους μήνες. Η ενέργεια μετατρέπεται από αγαθό βασικής ανάγκης σε πολυτέλεια. Τι σημαίνουν οι ανατιμήσεις για τους καταναλωτές και κυρίως, υπάρχει κάτι που μπορεί να γίνει άμεσα και να δώσει λύση βραχυπρόθεσμη ή και μακροπρόθεσμη, χωρίς να διακινδυνεύει τη ρευστότητα μιας επιχείρησης ή ενός νοικοκυριού;

Ο ΔΡΟΜΟΣ ΓΙΑ ΤΗ ΔΡΑΣΤΙΚΗ ΜΕΙΩΣΗ ΤΟΥ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΟΥ ΚΟΣΤΟΥΣ

Μια προσέγγιση, που κερδίζει όλο και περισσότερο έδαφος, είναι η αυτονομία. Ενδεικτικό είναι ότι και σε επίπεδο ευρωπαϊκών στόχων η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έδωσε στη δημοσιότητα το σχέδιο REPowerEU για τη σταδιακή απεξάρτηση της ΕΕ από το ρωσικό φυσικό αέριο επεκτείνοντας την καθαρή ενέργεια πιο γρήγορα. Το σχέδιο αυτό που συμπεριλαμβάνει την επιτάχυνση της χρήσης ανανεώσιμων πηγών ενέργειας έχει στόχο την άμεση εφαρμογή του και αναμένεται ότι θα εφαρμόζεται με κύρια ευθύνη των εθνικών κυβερνήσεων.

Για την επίτευξη συνεπώς αυτής της αυτονομίας, οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας είναι σήμερα ο δρόμος και το Net metering αποτελεί ένα από τα διαθέσιμα εργαλεία. To Net metering, ή αλλιώς η αυτοπαραγωγή ρεύματος, επιτρέπει την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας μέσω φωτοβολταϊκού συστήματος, εγκατεστημένο στην κατοικία ή στην επιχείρησή σας. Η παραγωγή αυτή συμψηφίζεται σε ετήσια βάση με την κατανάλωσή σας, μειώνοντας έτσι σημαντικά το κόστος ηλεκτρικής ενέργειας που πληρώνετε στον πάροχο ηλεκτρικής ενέργειας. Εκτός από τη δραστική μείωση του ενεργειακού κόστους, επιπλέον οφέλη από τη χρήση συστήματος net metering είναι η βελτίωση του ενεργειακού αποτυπώματος σας, η αύξηση της προστιθέμενης αξίας του ακινήτου, καθώς και η μικρότερης έκτασης εξάρτηση από μελλοντικές αυξήσεις του ρεύματος.

Παράλληλα υπάρχουν σημαντικά οφέλη και για το ενεργειακό σύστημα καθώς μειώνεται η ανάγκη για νέες επενδύσεις στο σύστημα μεταφοράς και διανομής ενώ η ενέργεια παράγεται από ΑΠΕ συμβάλλοντας έτσι στην επίτευξη των στόχων Πράσινης Μετάβασης.

Σημαντικό πρώτο βήμα στο να δομηθεί μια εγκατάσταση Net Metering είναι η πλήρης ενεργειακή ανάλυση και η μελέτη του κτιρίου ή της εγκατάστασης για να καθοριστούν σημαντικές παράμετροι όπως ο τύπος και το μέγεθος του συστήματος που θα καλύψει τις απαιτούμενες ενεργειακές ανάγκες, ο χώρος και ο τρόπος εγκατάστασης, η απαιτούμενη ισχύς κ.α..  Η βιωσιμότητα μιας εγκατάστασης Net Metering διασφαλίζεται από την ιδανική εγκατεστημένη ισχύ, η οποία απαιτεί αυτόν ακριβώς τον προσεκτικό υπολογισμό αρκετών παραμέτρων.

Σε επόμενα βήματα γίνεται η αίτηση σύνδεσης με το δίκτυο και η εγκατάσταση του συστήματος φωτοβολταϊκών πάνελ είτε σε στέγη ή επί εδάφους. Είναι σημαντικό να υπάρχει τεχνική υποστήριξη κατά τη διάρκεια της λειτουργίας ενός συστήματος net metering για να καλύπτονται και θέματα συντήρησης.

Κάπου εδώ μπορεί να σκεφτεί κάποια/ος; Πρέπει δηλαδή οι καταναλωτές να πληρώσουν για την πράσινη μετάβαση; Σήμερα που η μετάβαση σε ενέργεια παραγόμενη από εναλλακτικές πηγές γίνεται όλο και πιο επιτακτική, κυβερνήσεις και οργανισμοί προωθούν προγράμματα χρηματοδότησης για τη διευκόλυνση των καταναλωτών. Ένα τέτοιο πρόγραμμα είναι και το, γνωστό στην Ελλάδα, «Εξοικονομώ-Αυτονομώ», όπου για έναν δικαιούχο του προγράμματος, περιλαμβάνεται σαν επιλέξιμη δαπάνη η ενεργειακή αναβάθμιση κτιρίων με φωτοβολταϊκά με στόχο την αυτοπαραγωγή Net Metering για συμψηφισμό και αποθήκευση ενέργειας.

 

 

Οι λύσεις Net Metering μέσα από τη βελτιστοποίηση της ενεργειακής απόδοσης ενός κτιρίου, μιας υποδομής ή εγκατάστασης σε πολλαπλά επίπεδα, συμβάλλουν στην επίτευξη στόχων physical asset management.

Net Metering υπό το πρίσμα του Physical Asset Management

Βασικοί στόχοι του Physical Asset Management, της σωστής διαχείρισης του φυσικού σας περιουσιακού στοιχείου, είτε ως ιδιώτης είτε ως εταιρεία, είναι η βέλτιστη λειτουργία του, η μεγιστοποίηση της απόδοσής του, η μείωση του κόστους λειτουργίας και συντήρησης και φυσικά η αύξησης της αξίας του. Οι λύσεις Net Metering μέσα από την βελτιστοποίηση της ενεργειακής απόδοσης ενός κτιρίου, μιας υποδομής ή εγκατάστασης σε πολλαπλά επίπεδα, συμβάλλουν στην επίτευξη πολλών από αυτούς τους στόχους.

Επιπλέον η εγκατάσταση, η συντήρηση, η λειτουργία και η αντικατάσταση των στοιχείων Net Metering περιλαμβάνει τα ίδια ζητήματα της φροντίδας του κύκλου ζωής κάθε physical asset και της βελτιστοποίησης της απόδοσης.

Η Atom Group αναλαμβάνει έργα Net metering από τον σχεδιασμό τους έως την εγκατάσταση, την παροχή συνεχούς τεχνικής υποστήριξης και τη συντήρηση. Όμως η τεχνογνωσία και η εμπειρία της Atom Group σε θέματα physical asset management, ενεργειακής απόδοσης αλλά και προηγμένων τεχνολογιών μπορεί να πάει πέρα από απλά θέματα μελέτης και εγκατάστασης.

Είτε είστε ιδιώτης είτε υπεύθυνος μιας επιχείρησης μέσα από αυτή την πρόκληση, διαφαίνεται μια ευκαιρία για μέτρα ενεργειακής απόδοσης και προστασίας του περιβάλλοντος, με άλλα λόγια μιας πράσινης μετάβασης, μέσα από αυτήν την επένδυση.

Για περισσότερες πληροφορίες για την υπηρεσία Net Metering και πως μπορεί να συμβάλλει η Atom Group δείτε εδώ

BY ΚΩΣΤΑΣ ΓΚΟΛΦΙΝΟΠΟΥΛΟΣ, MANAGING DIRECTOR ATOM GROUP
BACK
TO TOP
Συνεχίζοντας σε αυτό τον ιστότοπο αποδέχεστε την χρήση των cookies στη συσκευή σας όπως περιγράφεται στην πολιτική απορρήτου.